Friday, April 30, 2010

Rroll baklava with honey syrup


Ingredients:(serves 8)



3/4cup sesame seeds

4oo gr walnuts,finely chopped

1/4 cup ground cinnamon

8 sheets filo pastry

100gr butter,melted



Honey syrup



1 small lemon

2 cups white sugar

1/2 cup honey

1 cinnamon stick or powder(little bit)

6 whole cloves(or with out it)





Preparation:


Preheat oven to 200C. Lightly grease a shallow baking tray.

Place sesame seeds in a small, non-stick frying pan over medium heat. Cook, shaking pan gently, for 3 to 5 minutes or until golden and toasted.

Transfer to a bowel. Add walnuts and cinnamon . Mix well.

Brush 1 pastry sheet with butter.
Fold in half crossways to form a rectangle. Sprinkle 1/4 cup walnut mixture evenly over pastry. Starting from one long end ,roll up into a log .

Brush with butter. Place on baking tray. Repeat with remaining pastry, butter and walnut mixture.
Bake bakllava for 10-12 minutes or until golden. Allow to cool on baking tray.


Make honey syrup: Peel 1 trip rind from lemon. Remove the pith.Juice half the lemon.
Place lemon rind,lemon jice,sugar,honey,cinnamon stick,cloves and 2 cups water in small saucepan over medium heat. Cook,stirring often, for 5 minutes or until sugar has dissolved. Increase heat to high and bring to boil. Reduce heat to medium-low and simmer gently for 10 minutes or until honey syrup thickens slightly.

Pour hot honey syrup over cold baklava. Stand for 30 minutes or until baklava has absorbed syrup. Cut each baklava diagonally into 3 pieces . Serve with coffee.



Bakllava me shurup prej mjalti


Nevojiten:(8 persona)


3/4 gote susam

4 gota (400gr) arra të grimcuara mirë

1/4 cimet të bluar

8 peta të bakllavës

100gr margarin, të shkrirë

Shurupi prej mjalti:

1 limon i vogël

2 gota sheqer

1/2 gote mjalt

1 shtag cimeti


Pregaditja: E nxen furrën në 250C. E lyen tepsin me pak yndyr.


1.I ndon në nje fërtere të vogël qka nuk ngjitet në temp. të mesme i fërgon lehtë për 3 deri 5 minuta ose deri sa të marin ngjyren kafe të qelt.

2. Në një enë tjeter i qet dhe i përzien me arrat e coptuara dhe cimetin pluhur dhe i perzien mirë.

3.I lyen 1 petë me yndyrë dhe e palon përgjysmë në formë drejtkëndshit, dhe e stërpik me fillin e pregaditur dhe e mshtellon si rrollderi në fund. Dhe kështu përsëriten edhe petat tjera me rend deri sa të mbushet tepsija katërqosh i lyen me yndyr përmbi. E pjek në temperatur prej 200C për 10-12 minuta. Deri sa të saritohen pak . Mbasi të pjeken i len me u ftoht .


Shurupi:

E pren një copë limoni dhe ja hek farat dhe copen tjeter e shtryll lëngun. Në një tenxhere të vogel i qet lëngun e limonit,copen e limonit,sheqerin, mjaltin , shtagën e cimetit dhe 1 gota ujë në temperatur të mesme i zien duke i perzie deri sa të shkrihet sheqeri ,tani e rrit temperaturen që të vlojë dhe prap e zvoglon temperaturen që të zihet ngadalngadal për 10 minuta ose deri sa të trashet. Shurupi i nxehtë bakllava e ftohtë e len që të pije shurupin dhe të rrije 30 minuta ,e prehn diagonale në 3 pjesë.

Kifle









Nevojiten:
1.1kg miell
500 ml tomël
300 ml vaj
2 ve
2 lug sheqer
1 lug kryp
50 gr tharm buke të freskët
EDHE:
1 të kuqen e ves për lyerje
susam
pak margarin (përmbi kifle)

Pregaditja:
Në tamël të vokt e ndon tharmën e bukes ,pak kryp, pak sheqer dhe i len që të vije.

Në një enë tjetër i bashkon vajin,vezët,sheqerin , krypen edhe ja shton tharmën e ardhur , me miellin e zen brumin dhe e len me ardhë për 30 minuta në vend të voktë.
Brumi i ardhur e ndan në kuleq të vegjël dhe i hollon me okllagi të gjata dhe në maje i pren në 3 vija petën tani e mshtellon .Përseriten krejt me radh ,renditen në tepsi i len me qatis për 30 minuta dhe lyhen me të kuqen e ves dhe susam .Piqen në temperatur pre 200C për 18-20 minuta.

Sulti rroll


Nevojiten:

4 -ve
1 -gotë e ujit tomël
5-lug miell
4-lug vaj
150gr djath i fortë
2-ve të ziera
pak kryp
pak sheqer


Pregaditja:

I rreh vetë me pak kryp,sheqer dhe 1 lugë tomël . Nga pak duke ja shtuar miellin duke e perzier pa nderprerë që të mos bëhet grutka, dhe ja shton tamlin e mbetur. E perzien mirë dhe ja shton 4 lugë vaj i rreh mirë krejt dhe e len në frigorifer për një 1/2 ore ose drejtpërdrejt e qet në tepsin
e lyer me 1 lugë vaj dhe pjek në temp.200-250c. Dhe kur të pjeket ja grin djathin me rende per mbi po ashtu edhe vetë e ziera dhe e mshtjell si rrollad dhe e pren ne pjesë dhe e servon të nxehtë ose të ftohtë.


Sulti roll


Ingredients:

4-eggs
1-cup of milk
5-tbspoon flour
4-tbspoon oil
150-gr hard feta cheese
2 boiled eggs
little salt
little sugar


Preparation:

Mix well eggs,salt,sugar and 1tbspoon of milk.
Slowly add flour and mix nonstop and add the rest of milk and 4 tbspoon of oil.
Mixin well mixture and leave to rest in the fridge about 1/2 hour or put stright on the tray and bake about 15 -20min on 200-250C. After is baked grind the cheese and boiled eggs and roll it. Cut in the pieces and serve it hot or cold.