Saturday, October 2, 2010

Tatlija me kokos

Nevojiten:


2-ve

2-filxhana t'kafes zejtin

2-filxhana t'kafes sheqer

1-lug e supes peciv

100 gr kokos

miell simbas nevojes por brumi te jet i bute.


Pregaditja:

Krejt keto te lart per mendura e bejme brumin .I ndajme ne gogla te njejta ,ja japim formen si te gjat pak dhe e trusim ne renden e grvishurdhe i renditim ne tepsin e lyer me pak vaj.

Piqen ne temp 200C Njera prej ketyre do te jet e ftoht kurse tjetra e nxeht.

Sherbeti: 2 tasa sheqer
2 tasa uje

I zien mir dhe ja qet permbi( nese tatlija eshte e ftoht ,sherbeti duhet i nxeht apo e kunderta).



Cookies with syrup


Ingredients:


2-eggs

1-cup vegetable oil

1 tblsp baking powder

100 gr coconut(desiccated)

flour as you needed to make a soft dough

Preparation:


From all this ingredients make a soft dough then split the dough in to small pieces and reshaped to ovals and put them in surface of grinder and press to get marks of grinder on surface. Put on lightly oiled tray and bake at 200C until golden yellow .


Syrup: 2 cups of sugar
2 cups of water

Boil well and put over the cold cookies.(one of them to be hot one cold).

Monday, June 7, 2010

Torte zali

Nevojiten:


300 gr keksa të bluar


250 gr margarin


100 gr sheqer


300 gr kokos


300 gr arra të bluara


100 gr qokollad për zierje


6 paketa puding vanile


3 paketa vanilin sheqer


1.5 liter tomel


Pregaditja:


1.Një litër e gjysë tomël i zien pudingat e vanilës me 100 gr sheqer, mbasi të ftohet ja shton një

margarin dhe e ndan në tri enë në të njejtën masë.(1)- ena e parë: puding vanile e pregaditur

me 300 gr keksa të bluara dhe 1 vanilin sheqer. (2)-ena e dytë: puding vanile e pregaditur me

300 gr kokos dhe 1 vanilin sheqer. (3)-ena e tretë: puding vanile e pregaditur me 300 gr arra të

bluara dhe 1 vanilin sheqer.

2.Në kallupin e tortës e rendit prej enës parë ,të dytë,të tretë dhe e ndon në frigorifer për një

orë që të shtrengohet. Dhe në fund e dekoron me shllag.

Sunday, June 6, 2010

Vanilka me arra të bluara


150 gr margarin ( në temp. dhome)


70 gr sheqer


100gr arra të bluara


2 të verdhat e vesë


200 gr sheqer të bluar


2 vanila sheqer


1 peciv


250 gr miell



Pregaditja:



Nga krejt kjo masë e bën brumin dhe mshtellon me foli dhe e len në frigorifer per gjys ore me ndejt tani i bën topthat e vegjël dhe ja jep formën e hënës, i rendit në tepsin e lyer dhe i pjek në 180C deri 10-12 minuta .E mbasi te ftohen i lyen me sheqer të bluar i cili eshte i përzier me vanilin sheqerin.

Friday, April 30, 2010

Rroll baklava with honey syrup


Ingredients:(serves 8)



3/4cup sesame seeds

4oo gr walnuts,finely chopped

1/4 cup ground cinnamon

8 sheets filo pastry

100gr butter,melted



Honey syrup



1 small lemon

2 cups white sugar

1/2 cup honey

1 cinnamon stick or powder(little bit)

6 whole cloves(or with out it)





Preparation:


Preheat oven to 200C. Lightly grease a shallow baking tray.

Place sesame seeds in a small, non-stick frying pan over medium heat. Cook, shaking pan gently, for 3 to 5 minutes or until golden and toasted.

Transfer to a bowel. Add walnuts and cinnamon . Mix well.

Brush 1 pastry sheet with butter.
Fold in half crossways to form a rectangle. Sprinkle 1/4 cup walnut mixture evenly over pastry. Starting from one long end ,roll up into a log .

Brush with butter. Place on baking tray. Repeat with remaining pastry, butter and walnut mixture.
Bake bakllava for 10-12 minutes or until golden. Allow to cool on baking tray.


Make honey syrup: Peel 1 trip rind from lemon. Remove the pith.Juice half the lemon.
Place lemon rind,lemon jice,sugar,honey,cinnamon stick,cloves and 2 cups water in small saucepan over medium heat. Cook,stirring often, for 5 minutes or until sugar has dissolved. Increase heat to high and bring to boil. Reduce heat to medium-low and simmer gently for 10 minutes or until honey syrup thickens slightly.

Pour hot honey syrup over cold baklava. Stand for 30 minutes or until baklava has absorbed syrup. Cut each baklava diagonally into 3 pieces . Serve with coffee.



Bakllava me shurup prej mjalti


Nevojiten:(8 persona)


3/4 gote susam

4 gota (400gr) arra të grimcuara mirë

1/4 cimet të bluar

8 peta të bakllavës

100gr margarin, të shkrirë

Shurupi prej mjalti:

1 limon i vogël

2 gota sheqer

1/2 gote mjalt

1 shtag cimeti


Pregaditja: E nxen furrën në 250C. E lyen tepsin me pak yndyr.


1.I ndon në nje fërtere të vogël qka nuk ngjitet në temp. të mesme i fërgon lehtë për 3 deri 5 minuta ose deri sa të marin ngjyren kafe të qelt.

2. Në një enë tjeter i qet dhe i përzien me arrat e coptuara dhe cimetin pluhur dhe i perzien mirë.

3.I lyen 1 petë me yndyrë dhe e palon përgjysmë në formë drejtkëndshit, dhe e stërpik me fillin e pregaditur dhe e mshtellon si rrollderi në fund. Dhe kështu përsëriten edhe petat tjera me rend deri sa të mbushet tepsija katërqosh i lyen me yndyr përmbi. E pjek në temperatur prej 200C për 10-12 minuta. Deri sa të saritohen pak . Mbasi të pjeken i len me u ftoht .


Shurupi:

E pren një copë limoni dhe ja hek farat dhe copen tjeter e shtryll lëngun. Në një tenxhere të vogel i qet lëngun e limonit,copen e limonit,sheqerin, mjaltin , shtagën e cimetit dhe 1 gota ujë në temperatur të mesme i zien duke i perzie deri sa të shkrihet sheqeri ,tani e rrit temperaturen që të vlojë dhe prap e zvoglon temperaturen që të zihet ngadalngadal për 10 minuta ose deri sa të trashet. Shurupi i nxehtë bakllava e ftohtë e len që të pije shurupin dhe të rrije 30 minuta ,e prehn diagonale në 3 pjesë.

Kifle









Nevojiten:
1.1kg miell
500 ml tomël
300 ml vaj
2 ve
2 lug sheqer
1 lug kryp
50 gr tharm buke të freskët
EDHE:
1 të kuqen e ves për lyerje
susam
pak margarin (përmbi kifle)

Pregaditja:
Në tamël të vokt e ndon tharmën e bukes ,pak kryp, pak sheqer dhe i len që të vije.

Në një enë tjetër i bashkon vajin,vezët,sheqerin , krypen edhe ja shton tharmën e ardhur , me miellin e zen brumin dhe e len me ardhë për 30 minuta në vend të voktë.
Brumi i ardhur e ndan në kuleq të vegjël dhe i hollon me okllagi të gjata dhe në maje i pren në 3 vija petën tani e mshtellon .Përseriten krejt me radh ,renditen në tepsi i len me qatis për 30 minuta dhe lyhen me të kuqen e ves dhe susam .Piqen në temperatur pre 200C për 18-20 minuta.

Sulti rroll


Nevojiten:

4 -ve
1 -gotë e ujit tomël
5-lug miell
4-lug vaj
150gr djath i fortë
2-ve të ziera
pak kryp
pak sheqer


Pregaditja:

I rreh vetë me pak kryp,sheqer dhe 1 lugë tomël . Nga pak duke ja shtuar miellin duke e perzier pa nderprerë që të mos bëhet grutka, dhe ja shton tamlin e mbetur. E perzien mirë dhe ja shton 4 lugë vaj i rreh mirë krejt dhe e len në frigorifer për një 1/2 ore ose drejtpërdrejt e qet në tepsin
e lyer me 1 lugë vaj dhe pjek në temp.200-250c. Dhe kur të pjeket ja grin djathin me rende per mbi po ashtu edhe vetë e ziera dhe e mshtjell si rrollad dhe e pren ne pjesë dhe e servon të nxehtë ose të ftohtë.


Sulti roll


Ingredients:

4-eggs
1-cup of milk
5-tbspoon flour
4-tbspoon oil
150-gr hard feta cheese
2 boiled eggs
little salt
little sugar


Preparation:

Mix well eggs,salt,sugar and 1tbspoon of milk.
Slowly add flour and mix nonstop and add the rest of milk and 4 tbspoon of oil.
Mixin well mixture and leave to rest in the fridge about 1/2 hour or put stright on the tray and bake about 15 -20min on 200-250C. After is baked grind the cheese and boiled eggs and roll it. Cut in the pieces and serve it hot or cold.