Saturday, February 20, 2010

Kiflepogaqa

Nevojiten:


50gr margarinë e shkrirë

200ml ujë

500ml tomël

50gr tharmë buke

2 lug të vogla kryp

1700gr miell



Pregaditja:


1.E merr tenxheren dhe e vendos ujin ,tomlin me u nxeh përmbi zjarm duke ja shtuar margarinin e shkrir.

2.E merr një plastik e vendos miellin dhe në midis ja shton kripën ,tharmën dhe i ulë me ujin e pregaditur dhe i shton miell simbas nevojës dhe i len me ardhën.

3.Mbasi të vijnë i ndan në toptha të vogla dhe i rendit në tepsi , i len që të vijnë edhe 20 minuta e tani i lyen përmbi me të kuqen e vesë dhe susam. I pjek në temperatur prej 250C për 10-12minuta.


Kiflepogaqa


Ingredients:


50 gr butter

200ml water

500ml milk

50gr yeast

2 teaspoon salt

1700 gr flour


Preparation:

1.In a small saucepan place water,milk and heat in medium temperature add softened butter.
2.In the large bowel place flour in the middle add salt , yeast and heated mixture make the dough and leave to double rise. After rise make a small rolls put in the tray again leave to rise about 20 minutes then brush with egg yolk and sprinkle with sesami seeds.Bake for 10-12 minutes at 250C.

Tuesday, February 9, 2010

Pjeshkat

Nevojiten:

375 ml zejtin(1 gotë e gjys)

1 gotë qumshtë

2 gota sheqer

4 ve

1 lug e vogel sode bikarbona

miell sa ka nevoj

Pregaditja:

Nga krejt këto zihet brumi i mesëm e i butë.

Këputen nga brumi copa të vogla , dhe me duar bëhen gogla i rendit në tepsi .

Piqen në temperatur prej 150-200C deri sa të skuqen pak.

Kur të piqen pastrohen mbrenda me thik.

Ajo pjes e mrendshme përzihet me marmelad të kajsijes (ose ndonje fill tjeter).

Mbushen birat me fill dhe bashkohen dy që të fitojn formën e pjeshkes.

I lyen me extract të dardhës ose menta dhe i përlyem me sheqer kristal.

I vendojm me një enë të mbyllur.

Monday, February 8, 2010

Piroshka me mish


Nevojiten:


500 gr miell

1 peciv

1 lugë e qajit sheqer

1/2 luge e qajit kryp

2 lugë margarin

2 ve

250 ml kajmak të thartë


Pregaditja: E bën brumin dhe e len me ndejt 1/2 ore. Mbasi

të pushoj brumi i bën kuleqëte i hollon 1/2 cm ose (sa shuplaka e dores ) e qet

harxhin në midis e i mshtellon si piroshka .
I lyen me të verdhën e vesë përmbi dhe i pjek në 2oo C për 3o minuta.


Filli:

60 gr margarin
1oo gr kepë të grira
200 gr mish të grirë
2 ve
kryp pak dhe biber të zi

Piroshky filled with meat


Ingredients:

500gr of flour

1 tbs baking powder

1 tsp sugar

1/2 tsp salt

2 tbsp of butter

2 eggs

250 gr sour cream


Preparation:

From this ingredients make the dough and leave to rest about 1/2 hour.
After the dough settling make a balls and roll about 1/2cm(hand palm) and fill with the filling in the middle and folding as a piroshky. Brush whith egg yolks on the top and baked at 200C for30 minutes.

Filling:

60gr butter
100gr chopped onion
200gr mince meat
2 eggs
little bit of salt and black pepper

Tatlija me arra



Nevojiten:


3 vo ,2oo ml kos ,100 gr arra , 200 ml zejtin , 500 gr miell dhe 1 pecivë .


Sherbeti: 6 gota sheqer ,4 gota ujë.



Pregaditja :


Vezët ,kosin ,zejtinin i përzien mir ja shton arrat e grira dhe miellin.Me krejt këto e zen brumin e mesëm por i but dhe i ban golat ja jep formen e gjat dhe i rendit në tepsi .I pjek në 200C deri sa të marin ngjyren e verdhë.

Nderkohë e zien sherbetin .E i ulë tatlijat dhe i len që të pijnë sherbetin. ju bafshin mir.

Bizele me mish të kingjit


Pregaditja:

E nxehn mirë vajin së bashku me gjalpin dhe ja qet mishin e pregaditur,

me veget piper dhe e fërgon në dy anët mishin dhe e nxjerr prej tave e len anash. Në të e qet kepën e grir e fërgon dhe ja shton mishin ,ujin ose lëng mishi dhe e len që të dinstatët kadal në temperatur të mesme për 1/2 ore.


Kur të zbutet mishi ja shton bizelet dhe vazhdon me i zie dhe ja qet biberin e kuq.

Mundesh me i qit senf edhe nisheste.

Saturday, February 6, 2010

Kifle të mbushura me xhem



Nevojiten:
1 kg miell
2 lug të vogla kryp
2 lug të vogla sheqer
1 gotë e ujit zejtin
2 gota të ujit tomel
1 kokër farë
1 margarin për renditje mbi kiflet


Pregaditja:
Me pak tomel e ul farën me pak sheqer dhe kryp. E len me ndejt disa minuta që të vije fara, dhe ja shton tjerat me rend dhe e zen brumin. E len që të vije 15-20 minuta. Dhe kur të vije brumi e marrim në përpunim. E marrim e ndajm në kuleq të mëdhaj dhe e rrisim petën tani e prejm në 4 anësh i renditmi xhem dhe i mshtellojm kiflet. I lyejmë me të verdhën e vesë dhe i ndojmë nga një copë margarin mbi kiflet( margarin i ngrimë) dhe i lojmë që të vijn edhe disa minuta tani i fusim në furrë për ti pjekë.
Mbasi të ftohen i përlyen me sheqer pluhur.


Rolls filled with jam

Ingredients:
1 kg of flour
2 teaspoons of salt
2 teaspoons of sugar
1 cup of oil
2 cups of milk
1 cube of yeast
1 grated butter

Preparation:
Put sugar, salt and yeast into the lukewarm milk. Let the yeast rise for a few minutes, then put the rest ingredients and knead the smooth dough. Let it rest for 15-20 minutes. then knead the swollen dough again and divide it in medium balls. Roll each ball out and cut the rolls. Put jam and make the rolls.Coat the rolls with a yolk and grate the butter(which had previously been in a freezer) Over the rolls.
The rolls are incredibly soft. After you finish dust with icingsugar.Enjoy it.

Thursday, February 4, 2010

Munchmallow shtëpijake


750 gr sheqer-I ndon me vlu
150 ml ujë
3 zhelatina
150 ml ujë
3 të bardhat e vesë
Pregaditja:
Me një enë e ulë 3 zhelatinat me 150 ml ujë dhe kur të vloje sherbeti( duhet me qen i trash po jo shum) i qet aty zhelatinat e përziera dhe zien për njo 2 minuta.Në enën tjetër të plastikes i rreh të bardhat e vesë mirë qe të bëhet shllagu dhe ja shton zhelatinat e ziera me sherbetin duke i përzier 15 minuta.E lyen tepsin katërqosh me kokos dhe e qet harxhin e pregaditur edhe e fut në friz për nja 2 orë që të shtrengohet mirë. Tani e pren në kocka dhe e lyen me kokos në katër anët(ose me troha të qokolladës). Ju boftë mir